*снимката е илюстративна Експлозии разтърсиха ирански петролен танкер във водите на

...
*снимката е илюстративна Експлозии разтърсиха ирански петролен танкер във водите на
Коментари Харесай

Ирански танкер избухна в Червено море, твърди се, че е ударен от саудитски ракети

*снимката е илюстративна 

Експлозии раздрусаха ирански петролен танкер във водите на Червено море, като съгласно медиите в ислямската република става въпрос за ракетна офанзива от страна на Саудитска Арабия, оповестява Investor.bg, позовавйке се на  Ройтерс. 

Танкерът е благосъстоятелност на Националната иранска петролна компания (NIOC). Взривовете са предизвикали съществени вреди на кораба, както и приключване на нефт на към 60 благи (96 км) от пристанището Джеда.

Предполагаемото нахлуване от страна на Рияд е следващият случай с петролни танкери в региона на Червено море и Персийския залив и евентуално ще усили напрежението сред Иран и Саудитска Арабия.

Американският боен флот, който оперира в района, съобщи, че е бил осведомен с медийните известия, само че понастоящем няма спомагателна информация.

Липсва и коментар от Рияд.

Иранската осведомителна организация ISNA цитира източник, съгласно който корабът е бил ударен в " терористична " офанзива. Иранската държавна телевизия заяви, че два от резервоарите на кораба са били развалени.

Инцидентът е предшестван от ударите по основни петролни уреди на Саудитска Арабия през септември и офанзивите против танкери в региона на Персийския залив през май и юни. За въпросните произшествия Съединени американски щати упрекнаха Иран.

След новината цените на петрола скочиха с 2%, като цената на Брент и тази на WTI се повиши с над $.

Изявление на NIOC, показано от иранските медии, разпознава кораба като „ Сабити “, откакто първичните отчети го разпознават като „ Синора “, като и двата танкера са модел Suezmax.

Данните за следене на корабите от платформата Refinitiv дават последната регистрирана позиция на „ Сабити “ на 14 август - край южното крайбрежие на Иран в Персийския залив. Според информацията последно „ Синора “ е бил в Червено море на 10 октомври.

Иранската осведомителна организация Nour, която е обвързвана с Иранския революционен гвардейски корпус, съобщи, че екипажът на танкера е в сигурност.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР